Η Ένωση Συνεταιρισμών Νήσων Κυκλάδων και Αργοσαρωνικού (ΑΣ Κυκλάδων) ιδρύθηκε το 1979 και έχει διοικητική περιφέρεια τα νησιά των Δυτικών Κυκλάδων, Άνδρο, Ανάφη, Ίο, Κέα, Κίμωλο, Κύθνο, Μήλο, Σέριφο, Σίκινο, Σίφνο και Φολέγανδρο (με πολλές περιοχές ενταγμένες στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000).

Αποτελεί τη συνένωση 13 ενεργών Συνεταιρισμών με φυσικά μέλη που ξεπερνούν τα 1.800.

Η Ένωση αποτελεί στην ουσία το δίαυλο παροχής ποιοτικών και αξιόπιστων υπηρεσιών για όλα τα μέλη της στοχεύοντας στην ανάπτυξη και την αγροτική επιχειρηματικότητα.

Στο κέντρο των προσπαθειών της, βρίσκεται η υποστήριξη του δύσκολου αγώνα των νησιωτών – παραγωγών οι οποίοι παρά τις αντίξοες συνθήκες και τα διαρθρωτικά ζητήματα που συνδέονται με την ιδιαιτερότητα της νησιωτικότητας, όπως η δύσκολη ενδοεπικοινωνία, η απομόνωση και η έλλειψη υποδομών, παραμένουν ενεργοί. Η συμβολή τους εξάλλου στην τοπική οικονομία και ανάπτυξη των νησιών είναι ζωτικής σημασίας.

Με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη των μελών της και την προώθηση των ποιοτικών τους προϊόντων, στις δραστηριότητες της ΕΣ Κυκλάδων και Αργοσαρωνικού εντάσσεται:

  • η καθοδήγηση των παραγωγών σε σχέση με τα αγροτικά προγράμματα και την εφαρμογή πολλαπλής συμμόρφωσης,
  • η εμπορία ελαιοκομικών, γαλακτοκομικών, μελισσοκομικών και κτηνοτροφικών προϊόντων
  • ο εφοδιασμός με ζωοτροφές, γεωργικά εφόδια, λιπάσματα, σπόρους
  • η υποστήριξη σε φορολογικά και λογιστικά θέματα
  • η προβολή των αγροτικών προϊόντων
  • η συνεχής ενημέρωση και εκπαίδευση των μελών στις νέες τεχνολογίες και τις σύγχρονες μεθόδους παραγωγής
  • η διεκπεραίωση αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης, Εξισωτικής Αποζημίωσης παραγωγών συμπεριλαμβανομένων των ελαιοπαραγωγών της περιοχής ευθύνης της, οι οποίο είναι δικαιούχοι της ανά στρέμμα ενίσχυσης για την καλλιέργεια παραδοσιακών ελαιώνων.

Με έδρα τον Πειραιά στην οποία βρίσκονται οι διοικητικές υπηρεσίες της, η δράση της εκτείνεται. Επίσης, στην περιοχή ευθύνη της Ένωσης ανήκουν και τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων σε ότι αφορά την δραστηριότητα της μελισσοκομίας.

Χάρτης Νήσων – Μελών